Nordic BIM Academy – Copenhagen 2018

NBIMA-2018-BLOX-Logo.jpg

I denne uge har Nordic BIM Academy – Copenhagen 2018 været afholdt. Konferencen blev arrangeret i samarbejde mellem buildingSMART, NOHRCON og BIM Equity, med Trimble og GRAPHISOFT som strategiske sponsorer. Der var 143 deltagere til konferencen, og dertil ca. 50 studerende, som deltog i "Build Copenhagne Live"-konkurrencen.

Første dag startede med velkomsttaler og kickoff på "Build CPH Live"-konkurrencen. 7 hold af studerende stillede op i konkurrencen – 5 hold fra BLOXHUBs lokaler i Fæstningens Materialegaard og 2 hold fra KEA's VDC Lab. Ud af de 7 hold bestod de 6 af studerende fra KEA og ét hold var sammensat af praktikanter fra MT Højgaard, Niras og AART arkitekter. Opgaven var, at lave en kunsthal på en eksisterende parkeringsplads tæt på BLOX. Holdene kastede sig med det samme over opgaven med håndskitsering, Sketchup, Rhino og Grasshopper. Senere kom også BIM-programmerne frem! Projekterne skulle afleveres 48 timer senere...

Kort efter konkurrencen startede, tog konferencedeltagerne afsted på studietur til tre københavnske byggepladser. Det var først Amagerfælled Skole af Lundgaard & Tranberg, et boligbyggeri på Hummeltoftevej af Sangberg Architects og til sidst Bygning 310 på DTU i Lyngby af Christensen & Co. MT Højgaard, som er entreprenør på alle tre projekter fortalte levende om digitalt samarbejde og deres bedrifter i forhold til VDC, VR og droneflyvning.

Dagen sluttede af med konferencemiddag på Restaurant Llama, som bød på 10-retters "tasting menu" og cocktails ad libitum. – Et koncept som fungerede helt efter planen!

Næste morgen startede selve konferencen med Lene Espersen fra Danske Arkitektvirksomheder, som fortalte om hvordan de dokumenterer den merværdi, som arkitekterne skaber. Henrik Lund-Nielsen fra 3D-printhuset fortalte om, hvordan de printer bygninger i 1:1 med stadig større 3D-printere. Deres største til dato, kan printe et hus med en grundplan på 9 x 20 meter og i to etager. Det er i ét stykke og printeren er ligeglad om væggene er rette eller krumme!

Danske Peter Mortensen fra Fosters + Partners fortalte om Mexico City Airport, som er et vanvittigt stort og ufattelig komplekst byggeri, med en dobbeltkrum tag og facade, der er skitseret i Rhino og Grasshopper og dokumenteret i Microstation, mens de simplere bygninger under tagkonstruktionen er tegnet i Revit. Michael Ørsted fra Københavns Lufthavne og Astridur Asgeirdottir fra Aarsleff fortalte om den evige ud- og ombygning af Københavns Lufthavn, som er et stort og komplekst byggeri, hvor BIM bringer mere og mere værdi.

Efter frokost sendte Torben Klitgaard, Hub Director i BLOXHUB, "live" fra "Build CPH Live"-konkurrencen, hvor han interviewede to af holdene som live-stream til konferenendeltagerne. Derpå stod den på "OpenBIM in Action" – en stafet, hvor 5 softwareleverandører bragte et tænkt projekt gennem byggeriets faser ved brug af åbne fil-format, IFC.

Først var det GRAPHISOFT, som viste hvordan man bl.a. tegner trapper og værn i ARCHICAD, så viste Land Software, hvordan landskabsarkitekten koterer terræn i LAND4, Tekla modellerede betonarmering og udtrak mængder og buglister og Twinmotion viste "live rendering" med mennesker, dyr, træer, blomster, biler og alt sammen renderet på kun få sekunder. Til sidst løb Epiito staffetten i mål, ved at importere projektet til deres cloud-løsning og forberede det til Virtual Reality i både VR Studio og diverse VR-briller.

En af de mest inspirerende talere var Arbelardo Tolentino Jr. fra tegnestuen AIDEA, som har været en BIM-pioner siden 2005. Tegnestuen har over 200 medarbejdere og ligger som nummer 46 på World Architectures liste. AIDEA arbejder ikke bare med BIM, men også med BIM-baseret koordinering og kvalitetssikring, BIMx, laseropmåling, VR Studio, gamification, droner og 3D-print. De har programmeret deres egne plugins, som automatiserer tegningsproduktionen og prisberegning direkte i ARCHICAD. Det betyder, at de kan dokumentere 40% højere produktivitet, i forhold til inden de skiftede til BIM.

COWI og landskabstegnestuen Sted, fortalte om hvordan de benytter BIM i samarbejdet omkring Steno Diabetes Center. Det er det første af COWIs projekter, hvor lanskabsarkitketerne har benyttet BIM, og det fungerer utrolig godt med udvekslingen mellem lanskabsarkitekterne som benytter ARCHICAD og bygningsarkitketerne og ingeniørerne, som benytter Revit. Det foregår ved udveksling af IFC-filer, som automatisk placeres korrekt i landskoordinat, så projektet kan kvalitetssikres for f.eks. kollisioner. Der var eksempler på kollisioner mellem udluftning og flisebelægning, samt træer der voksede ind i facaden.

Dagens sidste taler var Asbjørn Shannon fra Züblin, som fortalte om Züblins rejse i forhold til VDC, med BLOX-bygningen som omdrejningspunkt. Det var en utrolig interessant præsentation, som både viste hvad der fungerer og hvor der stadig er plads til forbedring.

Tredje dag blev skudt i gang af, Emil Thorup, som med sikker hånd bragte konferencedeltagerne gennem de tre dages BIM extravaganza. Første taler på sidstedagen var Torben Klitgaard som fortalte om digitalisering, intelligente produkter og "smart cities".

Derpå stod den på mere VDC. Først med en præsentation af Antonio Ruivo Meireles fra Portugal, som er CEO i ndBIM, der leverer VDC som en service på store, internationale projekter. Dernæst var Peter Bo Olsen fra MT Højgaard på scenen for at fortælle om, hvad der skaber mest værdi på deres projekter. En af hans pointer var, at Virtual Reality (VR) og Augmented Reality (AR) er fint, men det vigtigste er Real Reality (RR), som handler om at benytte digitale modeller til at sikre fejlfrit byggeri. Hos MT Højgaard er det IFC-filer fra rådgiverne som er det vigtigste værktøj for at sikre byggeriets kvalitet!

Vesa Putkonen fra arkitekttegnestuen Soini & Horto i Finland fortalte om det enorme, multifunktionelle byggeri, TRIPLA, som tegnestuen har udviklet gennem en årrække. Derefter viste Astridur Asgeirdottir fra Aarsleff konkrete eksempler på, hvordan kraftværket BIO4 på Amager i København er gennem projekteret i Tekla, så hver detalje af betonarmeringen blev bygget præcis som modelleret i 3D.

Efter frokosten var der igen interviews fra BLOXHUB og "Build CPH Live"-konkurrencen. Denne gang stod deltagerne midt i deres projekt ved brug af det nye VR Studio, der er bygget i den nye BLOX-bygning. Deltagerne havde netop afleveret deres projekter efter 48-timers hårdt arbejde og ventede på, at dommerne voterede.Inden konkurrencen kunne afgøres, var der anden halvdel af "OpenBIM in Action", hvor de sidste 4 software-leverandører stod parat til at føre gårsdagens projekt videre. Det var Solibri som viste koordinering af fagmodeller og automatiseret kvalitetssikring, BIMcollab viste "issue management" via deres cloud-løsning, og Bluebeam viste hvor meget intelligens man kan få ud af 2D-tegninger som PDF, samt deres samarbejds-løsning i "skyen". Sidste plads i staffetten var Dalux, som tog projektet ud på byggepladsen, viste Augmented Reality, dokumentation for tilsyn og deres driftsystem, som rosinen i pølseenden. Det betyder, at vi på to dages "OpenBIM in Action" kom helt fra arkitektens første skitser til drift og vedligehold – altsammen med BIM som den røde tråd og IFC-formatet som bindeleddet!

Grundet sygdom måtte præsentationen af Nyt Hospital Nordsjælland udgå, og i stedet fortalte undertegnede om hvorfor OpenBIM er så vigtigt et redskab til at sikre gode data. Præsentationen gik direkte over i en paneldebat med en række af dagens oplægsholdere, som diskuterede præcist hvor BIM og VDC giver værdi og om det kan dokumenteres.

Og så kunne vi ikke trække tiden længere. Jan Karlshøj fra buildingSMART gik på scenen for at præsentere de 7 projekter fra "Build CPH Live"-konkurrencen, som alle bød på spændende formgivning og veldokumenterede processor. Jan var overdommer for den internationale dommerkommité, der bestod af flere af de udenlandske talere fra konferencen. En del af bedømmelsen gik på brugen af IFC til at samarbejde på tværs af fagdiscipliner og software-platforme, hvilket måske var det svageste punkt i projekterne. Det er tydeligt, at danske studerende uddannes i én BIM-platform, med de fordele og ulemper det medfører.

Vinderprojektet var et flot projekt, tydeligt inspireret af havnens skibe og bød på en kompleks dobbletkrum tagform, der ikke har været let at få til at fungerer i både 3D-model, 2D-tegninger, analyser, mængdeudtræk og alle de andre faser projektet kom igennem på bare to døgn. Vinderholdet var både glade for prisen og ufatteligt trætte.

Alt i alt har Nordic BIM Academy – Copenhagen 2018 været en sjov, hektisk og komprimeret konferencen med masser af input i forhold til BIM og VDC, men også en øjenåbner i forhold til hvilke fordele OpenBIM og IFC bringer til samarbejdet og de data som vil følge byggeriet i driften og fremtidig renovering og ombygning.

På vegne af buildingSMART, NOHRCON og BIM Equity siger vi tak for tre fantastiske dage og for al den positive feedback vi har fået fra konference-deltagerne og de studerende konkurrence-deltagere. Vi ses måske igen i 2020!